Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Škoda, že jsme v Eu. Už totiž vidím ty světlé soběstačné zítřky a tetelím se blahem jak se máme dobře.

3 0
možnosti
Foto

Myslím, že i na zdejší silné jedince jste docela dobrý blogerský přírustek. A ten nejpravdivější závěr... inu, až tu někdo zase bude vykládat něco o majitelých jediné pravdy, rád jej pošlu sem. Tady je ještě pravdivější :-)

7 0
možnosti
PB

Takovéhle články mne vždycky pobaví. Jednak chudák kamarád, který je nucen i přes svůj odpor pracovat s evropskými dotacemi, zřejmě za pár tučných desetitisíců v pohodlí kanceláře, a potom ty prokleté záviděné dividendy.

Dividenda je podíl na zisku, tedy v podstatě plat za práci (půjčka za oplátku). V tomto případě tu práci vykonaly něčí cizí peníze (peníze dělají peníze). Vy vlastně závidíte někomu jeho právoplatný zisk a ještě to závistivě přepočítáváte na částku rozdělenou pro všechny. Přesně takhle krátkozrace a nenávistně agitovali vždy komunisti, čemuž odpovídá i váš další rudý mýtus o tom, kterak jsme byli za bolševika ohromně soběstační. My byli tak bezva soběstační, že frontu na pračku stáli lidi i tři dny a noci.

My byli tak soběstační, že ty nenáviděné cizí peníze nám v podobě investic musely po plyšáku zachránit ekonomiku ve spálené zemi po komunistech. Bez nich bychom si mohli všechny ty nekonkurenčně vybydlené Zetory, pivovary, Škodovky, Tesly a jiné skvosty bolševického hospodaření strčit tak leda za klobouk. To ale autorovi cizí peníze nesmrděly. A s největší pravděpodobností mu nesmrděla ani jeho vlastní mzda, kterou mu ty cizácké investice a technologie po 30 let generovaly.

Volá po soběstačnosti, ale věřím, že obydlí má narvané cizáckým zbožím od mikrovlnky až po TV. Vždyť i ten článek musel napsat na PC zahraniční výroby a vyvést někomu někam dividendy. A přitom ho mohl naťukat na osmibitovém TNS z JZD Slušovice.

Tak stejně autorovi nevadí ani cizí peníze utržené za náš export, od zahraničních turistů u nás a statisíců našich gastarbajtrů venku, či to, že nám cizácké fabriky u nás živí miliony lidí.

A mimochodem, kde autor bere tu jistou, že dividendy z domácích investic by byly použity u nás a naopak z těch zahraničních musí nutně a nenávratně mizet ven? Pokud má nějaké spoření, životku, či jinak uložené peníze, je jejich příjemcem s největší pravděpodobností on sám.

20 0
možnosti
MB

Já vždy s oblibou kladu otázku - A v čele jaké fabriky by sympatizant po r. 1989 vlastně chtěl stát ? Co by s ní dělal ? Zjistil by, že 41 let na trhu nikomu nechyběl a nemá produkt k nabídce konkurenceschopnosti. I jako poctivec by šel do banky, aby své lidi uživil. Až by se tam zjevil 4x - Uslyšel by - "A co tady furt vlastně chcete, už jste tady byl" ! ... :-)

10 0
možnosti
FL

S dotacemi problém je, a bylo by ekonomičtější, kdyby nebyly, to ano. Ale odliv dividend zahraničním investorům bych s tím nespojoval. Nemám čas se rozepisovat ...

1 0
možnosti
KS

Že odtud odtékají dividendy je pravda, ale nemůže za to EU, ale zahraniční majitelé těchto firem. A soběstačnost potravin? Chcete někomu přikázat, že musí pěstovat něco, co nechce? O zbytku je ztráta času vůbec psát.

8 0
možnosti
MB

V úctě k Vašemu věku, nechápu, jak cosi podobného můžete stvořit. Kdybychom byli "Uzavřenou ekonomikou" - Tak jsme zřejmě opravdu - Severní Koreou ! Naopak, jsme otevření a souhlasím, těch odtoků dividend litovat i můžeme. Doma prostě chybí ...

Nicméně, to je otázka na dnešního zesnulého - soudruha Jakeše ! Proč pomáhal 41 let devastaci naší socialistické ekonomiky ? Co si od toho sliboval ? Jako vyznavač praotce Káji Marxe - Zcela opomněl na termín - "Akumulace kapitálu" = Modernizace výrobních celků, věda, technologie, vynálezy. Ještě v r. 1988 se L. Štrougal pokoušel o to nutné ! Přejít od toho extenzivního - k intenzivnímu. Vše marné - nereálné ! Pouze nekonečný Soubor k souboru opatření. Sovětský slon = Náš vzor ! ...

NIKDO !, pro levný výprodej našeho hospodářství toho neudělal tolik užitečného - Jako KSČ ! Investor tedy přišel, investoval a svůj podíl, si po zdanění bere zpět. Jistě, tak se má chovat řádný hospodář - Proč tak komunisté nečinili, netuším. Na všechno šli ovšem tak Vědecky ! ... :-)

12 0
možnosti
Foto

Pane, píšete, že bychom na tom byli jako třeba Norsko. Je však daleko pravděpodobnější, že bychom na tom byli jako Severní Korea.

Nevím,kolik je Vám let. pamatuji šedá města, vesnice, rozbité cesty atd. Dneska je v každé díře hřiště, nová škola, nové cyklostezky. U nich se krčí taková mala tabulka, že na to prachy dala Vámi nemilovaná EU. A pokud by všechny tyto peníze šly opravdu jen do infrastruktury a ne do kapsy jednoho "velkopodnikatele" a některých dalších zlodějů, mohlo by být ještě lépe.

Nebo opravdu máte pocit, že jsme na tom jako Švýcarsko?

Takže Váš nadpis blogu je obyčejný nesmysl.

15 1
možnosti
Foto

Pro objektivitu a srovnání je nutné zase ale vzít do úvahy, jaké možnosti malým českým firmám nabízí jednotný trh. Eurodotace mají jediný účel, vyrovnat podmínky pro osoby a firmy na tom trhu.

Za těch 257 miliard si můžeme sami snížením daně ze zisku z 35% na 15%. Když jsem kalkuloval přínos koupě bank zahraničními investory za hubičku, vycházelo mi to tehdy tedy trochu jinak.

0 1
možnosti
ZZ

Dovedete si představit ten tanec, kdyby se někdo pokusil o zvýšení této daně na původní výši ?

;-D;-D;-D

0 0
možnosti
TM

Jste cvok. Rada: vybodněte se na sebeztrapňování ekonomickými bláboly, zjevně nemáte ani nejmenší základy ekonomie, a vyhledejte pomoc odborníka. Pomůžete hlavně sobě, trošku i nám ostatním. Ale to není podstatné. Myslete na sebe. Vaše potřeba je léčení. Neváhejte a začněte hned.

10 2
možnosti
Foto

Rovnici Má dáti Dal můžeme vykládat každý z nás jinak, nicméně to či ono její sestavení nelze považovat za ekonomický blábol. Už někdy před vstupem do EU převyšovala suma vyplacených dividend do zahraničí celkovou sumu investovaného zahraničního kapitálu zde.

2 0
možnosti
  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1261x
66 let, absolvent fakulty řízení VŠE v Praze, analytik. Znalec veřejné dopravy, zvl. letecké a železniční, politické geografie a příbuzné obory.

Seznam rubrik