Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Nezávislosti Krymu, saturovaného armádou Ruské Federace, by neuvěřila ani naše kočka, která má jinak problém najít cestu ze stromu, kam vylezla.

Lidi, problém Krymu je složitý a mnohoznačný, tak ho neznevažujte podobnými číčovinami.

6 2
možnosti
Foto

Základním problémem zůstává, že krymský parlament neměl nikdy k podobnému kroku dostatečné zákonné zmocnění. Čl. 92 odst. 13 a 18 ukrajinské ústavy jasně stanoví, že státní hranice a teritoriální struktura země mohou být určeny a ustanoveny pouze a jenom ukrajinskými zákony. Ústava neupírá lidu možnost rozhodnout o těchto záležitostech formou referenda, nicméně toto referendum musí být vyhlášeno příslušnými státními orgány, a jelikož se jedná o záležitost dotýkající se celého státu, musí mít taktéž možnost se k němu vyjádřit všechny osoby, které jsou nadány volebním právem. Referendum vyhlášené krymským parlamentem tak v otázce zákonnosti selhává v několika aspektech – nevyhlásil jej k tomu legitimní státní orgán a možnost zúčastnit se jej byla omezena striktně na obyvatele krymské oblasti.Vstup ruských ozbrojených jednotek a postupné obsazování krymských správních úřadů je závažné porušení mezinárodního práva, a to především za porušení zásady svrchované rovnosti a principu teritoriální suverenity. Z pohledu ukrajinského práva bylo uspořádání referenda a vyhlášení nezávislosti protiprávní. Z pohledu mezinárodního práva nelze považovat smlouvu o přistoupení mezi Autonomní republikou Krym a městem Sevastopol na jedné straně a Ruskou federací na straně druhé za platnou a svým vstupem na území krymského poloostrova a zahájením správy nad touto oblastí porušila Ruská federace kogentní normy mezinárodní práva. Potud právo.

15 5
možnosti
LU

Presne len by ste to mali zmeniť namiesto Krym - Kosovo namiesto Ukrajina - Juhoslávia, namiesto Rusko - NATO akurát, že v Kosove sa nikdy narozdiel od Krymu nekonalo referendum

6 3
možnosti
Foto

Vei zajímavý článek, karma

13 9
možnosti
OK

O56t31a 36K75i68n10c

5. 12. 2018 20:19

V tom případě obhajujete i Konrada Henleina v případě odtržení Sudet a jejich připojení k nacistickému Německu. RvRvRv

12 6
možnosti
Foto

Jistě, stát, který vznikl na základě práva na sebeurčení, neměl právo nikomu bránit v sebeurčení. Lze se pouze divit, že tento způsob argumentace někdo volí.

2 1
možnosti
Foto

Rozdíl mezi nezávislostí Krymu a Kosova je a veliký. Nezávislost Kosova následovala po krvavé válce se Srbskem a dlouhém procesu mezinárodního vyjednávání pod hlavičkou OSN, která Kosovu vnutila přísná kritéria. Spojené státy se sice vojensky vložily do kosovského konfliktu, ne však proto, aby si území uzurpovaly pro sebe, jak to udělalo Rusko s Krymem. Rusové na Krymu netrpěli útlakem ani porušováním lidských práv, jako po desetiletí kosovští Albánci v bývalé Jugoslávii. Zábor Krymu byl navržen cizí mocností – Ruskem, referendum proběhlo na popud Ruska a na rozdíl od Kosova a nemělo referendum podporu západních států.

12 5
možnosti
LU

Ktoré referendum o nezávislosti Krymu myslíte?

Tých referend tam bolo viacej, ale je to aj tak jedno v každom referende sa občania Krymu jednoznačne vyjadrili za nezávislosť od Ukrajiny.

5 2
možnosti
Foto

Text má značně manupulativní potenciál. Vyhlášení samostatnosti Krymu na základě neústavního referenda pokládám za protiprávní. A připojení takto vzniklého státního celku k jiné mocnosti do 24 hodin nenese znaky ničeho jiného než anexe. Shodnu se s některými diskutéry v tom, že Henlein by na to šel stejně. A kde byli při referendu krymští Tataři. Ignorujete osudy Tatarů, Ukrajinců a některých Rusů v této oblasti. Proč nám podsouváte myšlenku, že celý svět touží žít v režimu silné ruky velkého Ruska. Proč by někdo chtěl, aby se mu žilo hůř?

14 3
možnosti
LU

V ukrajinskom Donecku sa žije lepšie ako na Kryme?8-o

3 3
možnosti
PK

Co je a kde je k dohledání rozsudek ICJ?

0 0
možnosti
Foto

M21a62r68t91i73n 66K46l68í30r

5. 12. 2018 19:49

To referendum na Krymu bylo stejně svobodné jako volby za Hitlera, nebo komunistů :-/

18 2
možnosti
VV

Mohu jen napsat, ze mne ovanul duch studene valky a Breznevovy doktriny.

Nevim jak vyjadrit odpor abych nebyl smazan. Snad staci tri hvezdicky. ***

11 1
možnosti
  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1261x
66 let, absolvent fakulty řízení VŠE v Praze, analytik. Znalec veřejné dopravy, zvl. letecké a železniční, politické geografie a příbuzné obory.

Seznam rubrik