Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Bylo by velice zajímavé uvést názvy novinových článků o Rusku, jen tento rok. Kladný snad neexistuje. Nezapáchá to?

0 0
možnosti
Foto

J79i60ř36í 75K76i25n47d59l

11. 12. 2018 22:06

Kypr byl původně součástí Osmanské říše a to od roku 1571 do roku 1878, kdyse stal Britskou kolonií a to do roku 1960 , kdy Kypr získal samostatnost a stal se republikou. V roce 1974 se pokusila řecká vojenská junta, pod vedením Dimitria Ioannidese připojit Kypr k Řecku, pět dní na to se ale na severu ostrova opět vylodily turecké jednotky, které obsadily severní část ostrova Kypru, kde žila většina Turků . V roce 2002 proběhlo referendum o spojení ostrova. V Řecké části Kypru plán odmítlo téměř 76% hlasujících, na severu ostrova, kde žijí Turci, s ním naopak téměř 65% voličů souhlasilo. Takže ke spojení nedošlo vinou Řeků.RvRvRv

2 0
možnosti
HV

H25o53n58z53a 66V66r16á84n55a

12. 12. 2018 4:15

Je pro upřesnění, byly tam nějaké podmínky ke sjednocení? Nějak se mi nezdá, že by šlo u odmítnutí sjednocení jen o nějaký plezír. Nicméně snaha o připojení k Řecku (které neproběhlo) je špatně. Ale vojenský zábor cizího území (které proběhlo) mi přijde horší. A to o dost.

0 0
možnosti
Foto

Ono to není tak černobílé, jak líčíte.Měl jsem letos možnost navštívit obě části Kypru a mluvit jak s kyperskými Turky, tak i Řeky. na obou stranách zazníval většinový hlas, že situace byla způsobena extrémisty z obou stran.

Lidé na obou stranách chtějí žít v klidu.

Je pravda, že křesťanské kostely v severní části chátrají, jsou opuštěné. Totéž se ale týká mešit na straně řecké. Že by šlo o nějaké cílené ničení památek však nemůže být ani řeči. Pan Roudenský pode mnou uvádí pravdivou informaci, že na ony památky se jezdí dívat turisté a tak by byli severokypřané proti sobě, pokud by je ničili.

8 0
možnosti
VR

Nějak vám ale unikl jeden podstatný detail! V roce 2004 se konalo na Kypru referendum o sjednocení ostrova! Kyperští Turci byli za sjednocení (65% pro), ale odmítli to kyperští Řekové (75% proti)! Takže kdo má větší vinu na současném stavu?

Tenkrát byla ideální situace k nápravě stavu, dnes už to sultán Erdogan nedopustí!

4 0
možnosti
VR

A musím konstatovat, že lžete! Na tom severním Kypru jsem byl! Žádné přímé chartrové lety na severní Kypr se nekonají! Letadlo, které tam letí musí přistát v Antalii, tam ukončit let a minimálně na půl hodiny vypnout motory a teprve poté pokračuje pod jiným číslem letu na Kypr! Jo, a létají to pouze turecké letecké společnosti!

A ani ty památky na Kypru Turci neničí! Jsou pro ně důležitým zdrojem příjmu od turistů! Moc jiných totiž nemají! Ostatně i v samotném Turecku jsou ty křesťanské památky dobře opečovávány - např. kostel s tumbou sv.Mikuláše v Myře (dnes Demre). Tedy zatím. Co s tím udělá v budoucnu Erdogan si netroufnu odhadovat, ale peníze potřebuje i on!

3 0
možnosti
DR

Naprostý souhlas. A nejen Kypr ale třeba i turecký vpád do Sýrie u Afrínu, který když probíhal tak všichni tito slavní západní demokraté raději buď mlčeli anebo se dívali na druhou stranu včetně té naší ministerské princezny.

Zasloužená karma. R^

7 7
možnosti
VR

"slavní západní demokraté"? :-):-)

4 1
možnosti
AM

A54d17a98m 18M57a37l53ý

11. 12. 2018 20:12

To " = " absolutně nesedí

0 0
možnosti
  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1261x
66 let, absolvent fakulty řízení VŠE v Praze, analytik. Znalec veřejné dopravy, zvl. letecké a železniční, politické geografie a příbuzné obory.

Seznam rubrik