Jak to bylo doopravdy v Babicích jsem se z pořadu ČRo+ nedozvěděl

2. 07. 2020 19:19:23
V pořadu neřekli ani jména tří obětí, stručně jejich funkce a povolání, ani to, zda byl někdo další přítomen a zraněn či ne a proč. Zato plná jména pachatelů jsem se dozvěděl všechna a to, že byli nespravedlivě odsouzeni.

Jsem zhrozen ze způsobu, jakým veřejnoprávní rozhlas informuje o historii. Konkrétně dne 2. 7.2020 (opakování z 10.7.2017):

V pořadu „Byly Babice jenom vraždou komunistických funkcionářů?“

ze série „Jak to bylo doopravdy“ se uvádí: 2.7.1951 došlo k vraždě tří komunistických funkcionářů, následujícího dne byli pachatelé dopadeni v poli.

V celém pořadu trvajícím přes 23 minut nepadla jména zavražděných komunistických funkcionářů, jejich funkce a povolání ani sebestručnější popis průběhu přepadu budovy, ve které se oběti nacházely ani zda tam byl někdo další, zda byl zraněn či nezraněn a proč.

Mrzí mne, že se tohoto hrubého zkreslování historie účastnil i doc. Dr. Stehlík, jehož znalostí a schopností je předat veřejnosti jsem si dosud vážil. Dr. Stehlík uvedl, že při politickém soudním procesu „nebylo jasné, jaká je chronologie událostí“ (cca v čase 12:40 pořadu ČRo+). Sám pořad ČRo+ začíná výpovědí manželky jednoho z pachatelů z roku 1960, popisem jejího špatného psychického stavu PO TĚCHTO UDÁLOSTECH atp. I jinak je v pořadu ČRo+ zpřeházena chronologie událostí.

Pořad ČRo+ se dopouští téhož, co dr. Stehlík vyčítá tehdejšímu soudnímu procesu: události jsou v pořadu časově zpřeházené a především jsem se nedozvěděl, „jak to bylo doopravdy“ při střelbě 2.7.1971 v Babicích.

Zato jména všech odsouzených jsem se dozvěděl celá včetně komentáře, že rozsudků smrti bylo mnoho a tresty vězení byly příliš dlouhé a nevztahovala se na ně ani „první amnestie“ z roku 1960 (šlo o účast na terorismu...).

Neobhajuji tehdejší zločinný režim, jsem si vědom, že za jiných okolností by za stejný čin (např. přechovávání ozbrojeného teroristy farářem) byl trest mnohem nižší. A někteří by nebyli vůbec odsouzeni či odsouzeni k mnohem nižším trestům. V pořadu přes 23 min dlouhém nebylo ani jednou větou zhodnoceno, že samozřejmě samotné vraždy tří místních funkcionářů by byly trestným činem za každého režimu. Stejně tak že přechovávat člověka, který má nelegálně drženou zbraň, se kterou hodlá spáchat trestný čin, je trestným činem i v současné demokracii (povinnost ohlásit tyto skutečnosti nemá jen „osoba blízká“, v tomto případu tedy manželka jednoho z pachatelů, ale povinnost má farář, který přechovával ozbrojeného teroristu).

Mám velké obavy, aby nedošlo k falšování historie „naruby“, jak se bohužel v mnoha jiných případech nyní děje.

Že tedy současní novináři, reportéři, ale i místní politici překrucují až falšují historii, obdobně jako se to dělo za Protektorátu („zločinec Beneš“) i za komunistického režimu cca do poloviny 50. let („krvavý pes Tito“).

Velice mne mrzí, že se k tomu propůjčuje i takzvaně veřejnoprávní rozhlas, jehož hlavním úkolem dle zákona o ČRo (484/1991 Sb.) je mj.:

a) poskytování objektivních, ověřených, ve svém celku vyvážených a všestranných informací pro svobodné vytváření názorů,

b) přispívání k právnímu vědomí obyvatel České republiky.

Výšeuvedený pořad rozhodně nebyl „ve svém celku vyvážený, neposkytl všestranné informace“. A především nepřispěl k „právnímu vědomí obyvatel“.

Žádám potrestání odpovědných autorů a dramaturgů tohoto pořadu (ne trestem smrti, ani ne soudem, ale „jen vnitřně v rámci ČRo“) a především žádám uvedení pořadu, který by CHRONOLOGICKY OBJEKTIVNĚ PŘEDSTAVIL PŘÍPAD BABICKÝCH VRAŽD.

Autor: Petr Liška | čtvrtek 2.7.2020 19:19 | karma článku: 32.02 | přečteno: 1161x

Další články blogera

Petr Liška

Jak šetřit na kalendářích

Kdo nechce utrácet za drahé nástěnné kalendáře, může použít starý, uschovaný z dob, kdy "bylo lépe" a koupil si či dostal hezký reklamní. Níže je návod, jak pouhým náhledem na "rok" najít kalendář se stejným kalendáriem.

16.1.2024 v 21:17 | Karma článku: 14.16 | Přečteno: 422 | Diskuse

Petr Liška

NE korespondenční volbě ani volba v zahraničí

NE korespondenční volbě, ale zrušte i volbu na zastupitelských úřadech v zahraničí! Krajan nenese následky své volby. Jinými slovy: důsledky jeho rozhodnutí se ho netýkají.

7.1.2024 v 17:06 | Karma článku: 45.50 | Přečteno: 5373 | Diskuse

Petr Liška

Souvislost kanálu D-O-L s jinými kanály v Evropě

Všechno souvisí se vším: - 2.2. bylo kulaté 80. výročí konce bitvy u Stalingradu = nejvýznamnější bitva 2.sv.v.= obrat v celé válce - 8.2. naše vláda rozhodla o zrušení územní rezervy pro kanál Dunaj-Odra-Labe

20.2.2023 v 16:18 | Karma článku: 13.44 | Přečteno: 568 | Diskuse

Petr Liška

Ukrajinci dobyli Univerzitu Karlovu, naštěstí bez obětí na životech, jen na duši

Cizí státní vlajka se samostatně nevyvěšuje s jedinou výjimkou: NA DOBYTÉM ÚZEMÍ. Česko je plné ukrajinských vlajek, což nevadí v soukromém okně, ale vadí to na instituci, která je uvedena v zákonu o Státních symbolech.

1.6.2022 v 21:53 | Karma článku: 38.58 | Přečteno: 1266 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jaroslav Pomp

TV politické debaty: Když se člověk hádá s blbcem

„Jestliže se člověk hádá s blbcem víc, jak půl minuty, hádají se už dva blbci,“ to řekl moudrý Jan Werich. Televizní politické debaty však mají být o tom, že blbec má být usvědčen z blbosti chytrými protiargumenty, ne úprkem.

19.3.2024 v 9:06 | Karma článku: 17.96 | Přečteno: 331 |

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.42 | Přečteno: 207 | Diskuse

Jiří Čumpelík

Má to na svědomí Andrej Babiš

Víme o něm io jeho rodině téměř všechno. Pokud pro něho ve volbách lidé hlasují, vědí proč. Dá se říci, že jako předseda vlády byl úspěšný.

19.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 21.60 | Přečteno: 374 | Diskuse

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 22.87 | Přečteno: 350 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 23.84 | Přečteno: 472 | Diskuse
Počet článků 23 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1260

66 let, absolvent fakulty řízení VŠE v Praze, analytik. Znalec veřejné dopravy, zvl. letecké a železniční, politické geografie a příbuzné obory.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...